personbilsteknik

Stolta VUX-elever på Yrkesplugget

På ett halvår har de lärt sig grunderna i personbilsteknik på Yrkesplugget. Nu tar praktiken vid ute i verkligheten. Möt Johan, Stavros & Henrik som utbildar sig till personbilstekniker på Yrkesplugget Vuxenutbildning och gör sin praktik på BILIA.

En dag på jobbet som bilmekaniker/MC-tekniker kan innebära att du ena stunden arbetar med den senaste datatekniken och i den andra plockar isär en riktigt gammal motor. Ingen dag är den andra lik och det är en fördel om man är lite av en problem- lösare med fantasi.

Specialkunskap

Som bilmekaniker/MC-tekniker arbetar du med komponenter som oftast är små och att vara noggrann och försiktig är en fördel. Dagens personbilar och motorcyklar är datoriserade och blir det i allt större utsträckning. Det innebär att man till stor del arbetar i datorer ute på golvet i verkstaden. På utbildningen lär du dig att hantera alla databaserade instrument. Du får också specialkunskaper vad gäller bränslesystem, tändning, bromssystem, styrinrättning och annan specifik utrustning på fordonet. Eftersom man ofta arbetar med hela fordonet blir kunskapen bred och omfattande.